Keuzestress?!

Door op 2 april 2018

Door Stefanie – Familie, vrienden, collega’s en kennissen, iedereen die over het huis begint. “Heb je al een keuken uitgezocht?”, hoor je dan, of “Je moet wel een Quooker nemen hoor!” Terwijl ik denk: “We zijn er pas net uit waar de keuken uberhaupt komt te staan en wat is er mis met een waterkoker?” Of ze zeggen iets van: “Kijk goed naar wat voor spoelbak je wilt. Je hebt namelijk ronde, maar ook vierkante. En bij vierkante worden de randjes van je spoelbak sneller vies.” Ik denk dan: “Wat is er mis met schoonmaken, ongeacht rond of vierkant?”

“Wat voor tegels in de badkamer ga je nemen? Wordt het heel licht of juist donker?” Ik denk: “Geen idee nog.” Het enige wat ik wel weet is dat ik een bad wil. “Wat voor vloer nemen jullie?” Ik denk: “Eerst wilde ik hout, maar kan dat wel met vloerverwarming?” Daarna dacht ik: “Ik vind tegels lelijk, dat wil ik sowieso niet, maar misschien dan wel in de keuken en de rest hout?” Toen dacht ik: “Je hebt ook nog gietvloeren, mooi! Maar blijven deze wel mooi? En je hebt ook nog laminaat en PVC en, en, en…” “Denk eraan dat je veel stopcontacten neemt!” “Ja, is goed, bedankt voor de tip!”, hoor ik mezelf zeggen. “Maar hoeveel dan?”, denk ik vervolgens. “Heb je al een lichtplan gemaakt?” “Ehhh, nog nooit van gehoord!”

Is dit dan het moment waarop de keuzestress toe gaat slaan? Ik wist dat het kon komen.

“Wat voor tegels neem je in het toilet?” Ik denk: “Mijn vriend wilde kleine groene tegeltjes, die had hij op zijn werk gezien”, dus ik dacht: “Laat hem maar kiezen”. Maar niet veel later dacht ik: “Misschien moeten we toch maar voor grote witte tegels gaan, lekker neutraal, of zullen we juist gek doen met kleuren in de wc, maar ja, je wil toch rustig zitten, in dat kleine kamertje?” Pffff…

Ook een leuke: “Wat hebben jullie eigenlijk voor stijl?” Ik denk: “Stijl? Wij? Volgens mij hebben wij gewoon een rommeltje bij elkaar”. Moeten we dan toch maar een interieurstylist naar ‘ons rommeltje’ laten kijken? “Gaan jullie alles nieuw kopen?” “Weet ik veel?” Waarschijnlijk nieuw bij de kringloop ja, want tegen de tijd dat we meubels kunnen kopen is het geld wel op. “Weet je wel dat er levertijden zitten op meubels?” Ik denk: “Ja, vast een paar dagen? Geen weken en toch helemaal geen maanden? Toch?”

“Wat ga je in de tuin doen?”, wordt er gevraagd. “We hebben een kleine tuin, maar krijgen wel een groot dakterras op de uitbouw.” “Oohh wat leuk! Je doet er dan toch wel een schutting omheen, zodat je lekker in de zon kan liggen?” Ik denk even niets.

Wat toch wel het leukste is aan het kopen van een bouwval is dat je alles, maar dan ook alles zelf kan bedenken, en moet bedenken. En blijkbaar kan dat een bak aan keuzestress met zich meebrengen. Zeker als iedereen om me heen al veel verder is dan ikzelf. Niet leuk. Dus lieve familie, vrienden, collega’s en kennissen: wij zijn voor nu heel blij dat we straks een duurzaam, goed geisoleerd huis hebben met waarschijnlijk een mooie vloer, badkamer, keuken en niet te vergeten een heerlijk groot bed. Vandaaruit kijken we wel weer verder. Zoals je hopelijk afziet aan de tekeningen, zijn we eigenlijk al best ver met het nemen van belangrijke beslissingen. En keuzestress? Nee, daar hebben wij nog geen last van…

 

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een reactie achter